W poniedziałek 11 listopada 2019 r. obchodzona będzie uroczyście 101. Rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Na mieszkańców Torunia czekać będzie wiele atrakcji.

PROGRAM

W godz. 11:00-13:00 zapraszamy na przejazd historycznym tramwajem niepodległości, w którym będą śpiewane pieśni patriotyczne. Również o godz. 11:00 na Rynku Nowomiejskim odbywać się będzie piknik patriotyczny, który potrwa do godz. 16:00. Podczas pikniku na mieszkańców czekać będą:
- biało-czerwona fotobudka,
- pokaz sprzętu służb mundurowych,
- degustacja potraw z grilla przygotowana przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP,
- gra miejska przygotowana przez toruński hufiec Związku Harcerstwa Polskiego,
- niepodległościowe warsztaty plastyczne w Galerii i Ośrodku Plastycznej Twórczości Dziecka.

Występy sceniczne na Rynku Nowomiejskim podczas pikniku:
12:00 – Niepodległa do hymnu! - wspólne odśpiewanie hymnu narodowego na Rynku Nowomiejskim,
12:15-13:40 - koncert piosenek z okresu 20-lecia międzywojennego – aktorzy Teatru Baj Pomorski,
14:00-15:10- występ nienaDĘTEJ Orkiestry OSP Aleksandrów Kujawski,
15:30-16:00 - teatr historyczny „Jak Toruń w ręce Polski przeszedł" przygotowany przez CK Zamek Krzyżacki.

Zapraszamy mieszkańców Torunia do wzięcia udziału w części patriotycznej obchodów:
11:15 - złożenie kwiatów na Cmentarzu Komunalnym nr 1 pod obeliskiem ku czci poległych w latach 1918-1921,
11:40- złożenie kwiatów pod pomnikiem gen. Józefa Hallera,
12:00 – Niepodległa do hymnu! - wspólne odśpiewanie hymnu narodowego na Rynku Nowomiejskim,
12:30 - uroczysta msza św. w intencji Ojczyzny w Kościele Garnizonowym na pl. św. Katarzyny,
13:30 – przemarsz pod pomnik Marszałka Józefa Piłsudskiego z udziałem husarii,
14:00 – uroczystość patriotyczna pod pomnikiem Marszałka Józefa Piłsudskiego:
- przyjęcie meldunku przez Dowódcę Garnizonu Toruń,
- odegranie hymnu i podniesienie flagi,
- przemówienia okolicznościowe,
- Apel Pamięci i salwa honorowa,
- złożenie kwiatów,
- pokaz musztry werblistów ze Szkoły Podstawowej 16,
- poczęstunek rogalami świętomarcińskimi i herbatą.

Fot. Adam Zakrzewski