Ze względu na pandemię koronawirusa Gmina Miasta Toruń nie wydaje sezwoleń na prowadzenie sezonowych ogórków gastronomicznych.

Z uwagi na zagrożenie zarażeniem SARS-CoV-2 restauracje, kawiarnie i puby nie prowadzą działalności stacjonarnej, która jest warunkiem uzyskania pozwolenia na uruchomienie sezonowego ogórka.

- Punkty gastronomiczne mają prawo serwować jedzenie i napoje wyłącznie na wynos – klienci mogą je odebrać sami bądź poprosić o dostawę do domu. Dlatego przedsiębiorcom, którzy wystąpili o zezwolenia na prowadzenie letnich ogródków na starówce, nie są one obecnie wydawanewyjaśnia prezydent Michał Zaleski

Większość wniosków na prowadzenie ogródków letnich zostało złożonych jeszcze przed ogłoszeniem stanu epidemicznego. Kiedy rząd złagodzi obostrzenia i zezwoli na stacjonarną działalność lokali gastronomicznych zostaną one rozpatrzone.

Pozwolenia na prowadzenie ogródków wydają: na drogach wewnętrznych (wyłączonych z ruchu) - Biuro Toruńskiego Centrum Miasta, zaś na drogach publicznych Miejski Zarząd Dróg. Zezwolenia uzyskać mogą jedynie przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność gospodarczą, tzn. serwują jedzenie i napoje w lokalach oraz dysponują zapleczem sanitarnym. Cały czas spływają wnioski o uruchomienie ogródków gastronomicznych w tym roku – obecnie do BTCM-u wpłynęło już 30 wniosków o zawarcie umowy na udostępnienie terenu dróg wewnętrznych na obszarze zespołu staromiejskiego pod organizację letnich ogródków gastronomicznych. Podobna ilość wniosków trafiła do MZD, które rozpatruje wnioski o udostępnienie terenu na drogach publicznych.

tekst: Joanna Cywińska-Raczkoska
fot. Małgorzata Litwin

Kategoria:

Koronawirus, informacje lokalne

Funkcjonowanie miasta