Ze względu na pandemię koronawirusa Gmina Miasta Toruń nie wydaje sezwoleń na prowadzenie sezonowych ogórków gastronomicznych.
Z uwagi na zagrożenie zarażeniem SARS-CoV-2 restauracje, kawiarnie i puby nie prowadzą działalności stacjonarnej, która jest warunkiem uzyskania pozwolenia na uruchomienie sezonowego ogórka.
- Punkty gastronomiczne mają prawo serwować jedzenie i napoje wyłącznie na wynos – klienci mogą je odebrać sami bądź poprosić o dostawę do domu. Dlatego przedsiębiorcom, którzy wystąpili o zezwolenia na prowadzenie letnich ogródków na starówce, nie są one obecnie wydawane – wyjaśnia prezydent Michał Zaleski
Większość wniosków na prowadzenie ogródków letnich zostało złożonych jeszcze przed ogłoszeniem stanu epidemicznego. Kiedy rząd złagodzi obostrzenia i zezwoli na stacjonarną działalność lokali gastronomicznych zostaną one rozpatrzone.
Pozwolenia na prowadzenie ogródków wydają: na drogach wewnętrznych (wyłączonych z ruchu) - Biuro Toruńskiego Centrum Miasta, zaś na drogach publicznych Miejski Zarząd Dróg. Zezwolenia uzyskać mogą jedynie przedsiębiorcy, którzy prowadzą działalność gospodarczą, tzn. serwują jedzenie i napoje w lokalach oraz dysponują zapleczem sanitarnym. Cały czas spływają wnioski o uruchomienie ogródków gastronomicznych w tym roku – obecnie do BTCM-u wpłynęło już 30 wniosków o zawarcie umowy na udostępnienie terenu dróg wewnętrznych na obszarze zespołu staromiejskiego pod organizację letnich ogródków gastronomicznych. Podobna ilość wniosków trafiła do MZD, które rozpatruje wnioski o udostępnienie terenu na drogach publicznych.
tekst: Joanna Cywińska-Raczkoska
fot. Małgorzata Litwin
Koronawirus, informacje lokalne
Funkcjonowanie miasta