W Toruniu powstaje nowe miejsce rekreacji i rehabilitacji osób niepełnosprawnych. W Zespole Szkół Specjalnych nr 26 przy ul. Fałata w Toruniu miasto buduje basen przystosowany do potrzeb osób o ograniczonej sprawności.

W dwukondygnacyjnym obiekcie o powierzchni użytkowej 943 m2 powstają trzy niecki - dwa baseny rehabilitacyjne i brodzik dla dzieci. Basen pływacki o powierzchni 75 m2 głębokości 1,8 m będzie miał podnoszone dno, które ułatwi niepełnosprawnym wejście do wody. Natomiast w basenie rekreacyjnym o powierzchni 50 m2 znajdą się takie atrakcje, jak parasol wodny, masaż wodny i masaż powietrzny stóp, ławka z dyszami masującymi, dwie kaskady wodne oraz pochylnia do zjazdu dla wózków basenowych.
Prócz hali basenowej na parterze budynku mieścić się będą: szatnie, natryski, toalety, pokój ratownika, magazyn sprzętu i pomieszczenie socjalne. W kondygnacji podziemnej ulokowano pomieszczenia techniczne niezbędne do obsługi basenu: magazyny, rozdzielnię elektryczną, hydrofornię, węzeł cieplny i pomieszczenia higieniczno-sanitarne. Obiekt będzie też wyposażony w pochylnie dla osób niepełnosprawnych.

Na terenie przy basenie powstanie ścieżka sensoryczna - oryginalna pomoc dydaktyczna uwzględniająca potrzeby i możliwości poznawcze osób z niepełnosprawnością sprzężoną. Można będzie tam znaleźć różnorodne urządzenia służące do stymulacji polisensorycznej ( zmysłów słuchu, wzroku, dotyku, smaku i równowagi). Teren zostanie podzielony na sektory: dźwięku, iluzji optycznej, smaków i zapachów - tzw. „BABCINE POLETKO”, doznań równoważnych i rekreacji.
Zgodnie z założeniem basen i ścieżka będą dostępne nie tylko dla uczniów, ale poza godzinami lekcyjnymi także dla innych osób niepełnosprawnych oraz całej społeczności lokalnej.
Projektantem inwestycji jest Biuro inżynierskie BUDEN Paweł Gliński, a wykonawcą zadania jest firma Bud Eko R.S. Szymańscy Spółka Jawna, która realizowała dla Gminy Miasta Toruń kilka obiektów, m.in. innymi modernizację basenu w ZSMEiE przy św. Józefa i przy ZS nr 28. Umowa z wykonawcą opiewa na ponad 10,5 mln zł brutto.

Inwestycja ruszyła latem 2018 r. i ma się zakończyć w listopadzie 2019 r.

Wizualizacja basenu i ścieżki sensorycznej

Fot. Adam Zakrzewski


Dodaj komentarz
Komentarze nie odnoszące się bezpośrednio do treści artykułu, obraźliwe, nieprawdziwe oraz niezgodne z prawem, reklamowe publikowane bez zgody wydawcy mogą zostać usunięte przez administrację. Komentarz osoby niezalogowanej, który zawiera link/i jest zatwierdzany ręcznie przez administrację.