Restauracja to miejsce wyjątkowe i niezapomniane, dające wiele wrażeń i pozwalające spotkać się poza domowymi pieleszami. Spotkania, degustacje, obiady i kolacje odbywają się w restauracjach. W dużych miastach restauracji jest o wiele więcej, w mniejszych miasteczkach aż tak wiele ich nie ma. Miejsca są różnorodne - typowo polskie, rustykalne, w stylu francuskim, włoskim, oryginalne, np. zamiast foteli są huśtawki czy ogromne fotele, miękkie, tapicerowane. Nieraz w restauracjach są jedynie proste, drewniane meble i stoły bez obrusów. Taki minimalistyczny wystrój jest lubiany i dobrze oceniany jako niezobowiązujący i dobry na co dzień.
Projekt restauracji wykonują fachowcy
Projekt restauracji wykonują fachowcy - architekci i projektanci wnętrz. Doskonale wiedzą jak to zrobić i w jaki sposób przygotować efektowne miejsce do codziennego funkcjonowania. Polacy lubią przebywać w wygodnym miejscu, spotykać się w nim z przyjaciółmi oraz znajomymi. Klienci lubią wygodę i przytulne wnętrza. Duże fotele oraz kanapy sprawdzają się doskonale. Rośliny, parawany, zakamarki, w których można ustawić stolik i odgrodzić go od pozostałej części sali - niektórzy klienci takich miejsc poszukują. Inni wolą być z pozostałymi gośćmi i siedzieć przy prostych drewnianych stołach na długich ławach - takie są często restauracje w czeskim stylu. Prostota oraz funkcjonalność doskonale sprawdzają się w takich miejscach. Włoskie restauracje to stoły, krzesła, elegancki wystrój oraz doskonały ekspres do kawy oraz piec opalany drewnem - tego oczekują klienci lubiący włoską kuchnię i włoskie klimaty. Efektowne są także lokale gastronomiczne na barkach, na wodzie. Skromniejsze, ale z niezapomnianym widokiem na rzekę lub morze (restauracje na tarasach są popularne w krajach śródziemnomorskich w Europie). Świetne są restauracje pełne kanap i dużych foteli - w nich można usiąść wygodnie, napić się kawy, zjeść obiad i deser, porozmawiać z przyjaciółmi - w takich miejscach najczęściej organizowane są prywatne spotkania.
Meble powinny być wytrzymałe
Restauratorzy dbają o dobre wyposażenie restauracji w meble, mając świadomość, że są one na lata. Porządne umeblowanie to rzecz niezwykle ważna. Wysoka jakość jest znacząca, a klienci doceniają to, co dla nich najlepsze. Meble mogą być całe drewniane, tapicerowane, częściowo metalowe - zależnie od projektu miejsca oraz gustu restauratora.
Zaplecze też jest niezbędne
Zaplecze, czyli zlewy, naczynia, urządzenia kuchenne, tostery, kuchenki mikrofalowe, itp. są niesamowicie ważne. Czystość i higiena są bardzo ważne, a klienci potrzebują wygody oraz wyjątkowości. Jeśli restauracja serwuje prawdziwą włoską pizzę to powinna mieć forno al legno, czyli piec opalany drewnem - najlepiej, gdy jest to urządzenie sprowadzone prosto z Włoch. Nieraz kuchnia jest niewielka i wyposażona w kilka sprzętów, czasami przypomina dobrze wyposażone laboratorium. Wiele zależy od stylu, potrzeb, sposobu organizacji tego wyjątkowego miejsca.
Jaki ekspres do kawy do restauracji?
W restauracji sprawdzi się dobry ekspres do kawy. Najlepszy jest urządzenie automatyczne, z młynkiem do kawy, ze spieniaczem mleka. Najlepiej, jeśli jednocześnie można przygotować co najmniej kilka kaw, przyśpieszając w ten sposób obsługę klientów w lokalu gastronomicznym. Przewidujący restauratorzy mają dwa ekspresy do kawy, jeden na zapas. Ekspres automatyczny do kawy ciśnieniowy wytwarza wysokie ciśnienie wody oraz automatycznie dozuje porcje. Superautomatyczny ekspres do kawy wykonuje wszystko: mieli ziarna, dozuje zmielone ziarna oraz przygotowuje kawę. Takie urządzenie na pewno sprawdzi się w każdej kawiarni.
Szanujące się restauracje nie przygotowują dań z półproduktów, nie używają kuchenki mikrofalowej oraz nie przyrządzają kawy instant lub capuccino z proszku. Dbają o wysoki standard obsługi klienta i wszystkie dania przyrządzają na wynos.