Niektórzy nie wyobrażają sobie poranka bez towarzystwa kubka aromatycznej kawy, ale tylko część z nich posiada głębszą wiedzę na temat pochodzenia czy rodzaju napoju, po który sięgają każdego dnia. Dla początkujących kawoszy, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę w tym świecie, przygotowaliśmy kilka kluczowych informacji. Co zatem warto wiedzieć o kawie?
Pochodzenie
W Etiopii ziarna kawowca spożywano już w I tysiącleciu p.n.e., ale dopiero około XIV wieku opracowano sposób ich parzenia. W ten sposób odkryto napój, z którym mamy do czynienia aż po dziś. Obecnie kawę sprowadza się z różnych części świata, a dokładniej z tzw. pasa kawowego rozpościerającego się pomiędzy Zwrotnikiem Raka i Koziorożca. Do największych producentów należy Brazylia, Wietnam i Kolumbia. Pomimo że do uprawy wymagane są odpowiednie warunki klimatyczne, występuje duże zróżnicowanie genetyczne rośliny, która musiała przystosować się do nowych miejsc. Co ciekawe, po zasianiu kawowiec owocuje po raz pierwszy dopiero po 3-4 latach.
Gatunki
Uprawiane są najczęściej 2 gatunki kawy – robusta (kawa kongijska) i arabica (kawa arabska). Różnią się między sobą nie tylko smakiem i zapachem, ale także odpornością na różne warunki. Światowe uprawy zdominowane są przez arabicę, której sprzedaż sięga aż 75%. Jej ziarna są twardsze, a poza tym wyróżniają się większą ilością tłuszczy i cukrów, ale posiadają za to dużo mniejszą zawartość kofeiny niż robusta. Pomimo tego arabica stała się dużo bardziej popularnym gatunkiem z uwagi na bogatszy aromat i delikatniejszy smak, który odpowiada większości osób. Zdecydowanie mniej wymagająca jest robusta. To gatunek lepiej radzący sobie z wszelkimi szkodnikami i chorobami, potrzebujący mniejszej ilości opadów i cienia. Z uwagi na to, że łatwiej się ją uprawia, robusta jest dużo tańsza. Stosuje się ją jako wypełniacz w różnych mieszankach i do produkcji kaw rozpuszczalnych. Kawa zaparzona z robusty posiada charakterystyczną piankę – cremę, dlatego wykorzystuje się ją w napojach stworzonych na bazie espresso.
Smak kawy – od czego zależy?
Istnieją różne metody parzenia i podawania kawy. Z uwagi na to, że jest to jeden z najpopularniejszych napojów na całym świecie – rocznie wypija się około 400 mld filiżanek – wiele osób wciąż próbuje wymyślać nowe techniki. Głównie smak kawy zależeć będzie od rodzaju. Możemy wyróżnić np. drogą i aromatyczną blue montain z Jamajki czy częsty składnik mieszanek robusta santos pochodzący z Brazylii. Dobrej jakości kawa ziarnista to dla wielu osób nieodłączny element dnia, dlatego podczas wyboru należy zwrócić na szereg czynników. Ostateczny smak zależeć będzie m.in. od mieszanki, stopnia palenia oraz terminu ważności. Ważny będzie profil smakowy, czyli kwasowość, aromat, słodycz, posmak i czystość naparu. Przykładowo w kawie można więc wyczuć nuty orzechowe, a nawet czekoladowe. Starannie wyselekcjonowane mieszanki wyróżniają się mnóstwem innych smaków, które warto odkrywać samodzielnie. Należy przy tym pamiętać, że po 6 miesiącach od daty wypalenia jakość ziaren spada i traci swoje walory.