wyposażenie gastronomii

Wyposażenie gastronomii - czym się kierować? W każdym lokalu gastronomicznym, jak również w sklepie, wymagane jest właściwe wyposażenie gastronomii. Znaleźć je można w sklepie internetowym Lodo.pl., który otwiera nowy salon, aby oferowane w nim urządzenia mogły trafić do jeszcze szerszego grona odbiorców. Jakie wyposażenie sklepów i restauracji można w nim znaleźć? Odpowiedź znajduje się w tym artykule.

Dostosowanie wyposażenia lokalu gastronomicznego do jego potrzeb

Mając na względzie wyposażenie gastronomii w odpowiednie urządzenia gastronomiczne, trzeba pamiętać, że powinny one zostać dopasowane do typu lokalu, jaki zamierzamy prowadzić - inne będzie wyposażenie restauracji serwującej dania obiadowe, a inne dla pizzerii. W każdym miejscu będzie niezbędny inny sprzęt do gastronomii. Wybierając go, warto mieć na względzie takie modele, które będą łatwe do utrzymania w czystości, czy zapewnią właściwe dopasowanie wydajności do potrzeb. Uważa się, że najlepszym rozwiązaniem jest wyposażenie zrobione ze stali nierdzewnej, jak lady chłodnicze, gdyż odznacza się ono dużą wytrzymałością. 

Wyposażenie lokalu - co wybrać? 

Odwiedzając sklep gastronomiczny lodo.pl, do wyboru mamy wiele różnego typu urządzeń z przeznaczeniem do użytku profesjonalnego, dlatego mamy w czym wybierać. Do zakupów powinniśmy się odpowiednio przygotować, aby być pewnym, że sprzęt, na który się zdecydujemy faktycznie, sprosta naszym oczekiwaniom. W asortymencie Lodo.pl znaleźć można propozycje do każdego rodzaju lokalu gastronomicznego. 

wyposażenie gastronomii lodo

Chłodnictwo 

Szafa chłodnicza oraz lodówki gastronomiczne, stanowią podstawowe sprzęty w przypadku tego typu działalności. Wyróżniają się sporą mocą, dzięki czemu są w stanie utrzymywać pożądaną, stałą temperaturę. Mogą mieć przeźroczyste drzwi ułatwiające zidentyfikowanie zawartości i odszukanie potrzebnych produktów. Lodówki czy chłodziarki gastronomiczne dostępne w różnych rozmiarach oraz pojemnościach, a wiele modeli dostosowanych jest do przechowywania jedzenia w specjalnych pojemnikach GN. W sprzedaży znajdują się również specjalne regały chłodnicze ułatwiające segregację żywności. 

Szafa chłodnicza to podstawowy sprzęt gastronomiczny. Wyróżnia się dużą mocą, dzięki czemu utrzymuje stałą, pożądaną temperaturę. Może mieć przezroczyste drzwi, które ułatwiają identyfikację zawartości i pomagają sprawnie odszukać potrzebne produkty. Występują w wielu rozmiarach i pojemnościach, a wiele modeli jest idealnie przystosowanych do przechowywania żywności w pojemnikach GN.

Odpowiedni sprzęt do zmywania

Istotną częścią wyposażenia lokalu serwującego jedzenie, są również zmywarki gastronomiczne. Zależnie od potrzeb naszej restauracji, możemy wybrać uniwersalne modele, do szkła, do garnków lub kapturowe. Warto mieć przy tym na względzie liczbę klientów, których będziemy obsługiwać i wielkość zaplecza roboczego. Zmywarka powinna zmywać sztućce czy filiżanki bez zakłócania przy tym pracy serwisu.

Wyposażenie sali konsumpcyjnej

Najważniejszym wyposażeniem dla sali konsumpcyjnej będą eleganckie zastawy. W pomieszczeniu jadalnianym muszą się znaleźć m.in.: garnki, talerze, ekspresy do kawy, szklanki, kieliszki, koszyki na pieczywo, cukierniczki, dzbanki, sosjerki, salaterki, półmiski, bulionówki czy filiżanki. 

Odpowiedni piec gastronomiczny

Jedną z istotnych części wyposażenia każdej restauracji jest piec gastronomiczny. Zwykle wybierane są piece konwekcyjne albo konwekcyjno-parowe. Pierwszy działa na zasadzie termoobiegu, czyli technologii umożliwiającej uzyskanie identycznej temperatury w całości urządzenia. Dzięki takiemu rozwiązaniu potrawy podgrzewane są szybko i równomiernie. 

Piece konwekcyjno-parowe działają podobnie. Urządzenia te korzystają dodatkowo z działania pary wodnej pozwalającej na zachowanie właściwej wilgotności przygotowywanych posiłków. Zmniejsza się tym samym ryzyko nadmiernego przesuszenia jedzenia. 

wyposażenie gastronomii i sklepów

Pralnictwo w gastronomii

Suszarki i pralki przemysłowe w gastronomii mają szerokie zastosowanie. Pranie sporej ilości ubrań przeznaczonych dla pracowników czy np. obrusów może być problematyczne. Tyczy się to również późniejszego wywieszania oraz suszenia. Dlatego niezbędna jest nie tylko pralka, ale też suszarka przemysłowa. Używanie takiego sprzętu to duże ułatwienie, gdyż można nie tylko oczyścić, ale i szybko wysuszyć całe pranie. Po wyjęciu będzie delikatne i miękkie. Ponadto proces prasowania jest dużo krótszy aniżeli w przypadku tradycyjnego rozwieszania prania na stacjonarnej suszarce. W lokalach gastronomicznych, gdzie istotne są nawet niewielkie szczegóły, idealnie czyste i białe obrusy są swego rodzaju wizytówką dla lokalu. W trakcie zakupu tego typu sprzętu warto będzie wybrać produkt najwyższej jakości. 

Podsumowanie

W powyższym artykule z pewnością nie zostały wymienione i opisane wszystkie niezbędne sprzęty wchodzące w skład wyposażenia gastronomicznego, ale zaprezentowano elementy sprawdzające się w większości profesjonalnych lokali tego typu. Warto zadbać o odpowiednie sprzęty chłodnicze, do prania i suszenia, wyposażenie sali konsumpcyjnej, urządzenia do zmywania czy piec gastronomiczny. Najlepiej wybierać produkty najwyższej jakości i od jednego, sprawdzonego dostawcy.