Kulinarny pokaz Roberta Makłowicza będzie jedną z atrakcji tegorocznego Toruńskiego Festiwalu Smaków i Targów Turystycznych WYPOCZYNEK 13-14 kwietnia 2019 r.

Dwudniowa impreza w Centrum Targowym „Park” przy Szosie Bydgoskiej 3 będzie doskonałą okazją do zrobienia świątecznych zakupów kulinarnych i zaplanowania tegorocznych wakacji. Na stoiskach targowych znajdziemy przeróżne wyroby lokalnych producentów: od wędlin, ryb i serów, po chleby, zdrowe oleje, przetwory warzywne i owocowe czy kawy, herbaty i nalewki. Nie zabraknie słodkości: miodów, ciast i ręcznie robionych słodyczy. Targom towarzyszyć będą jak zawsze atrakcyjne pokazy i warsztaty kulinarne pod okiem mistrzów kuchni. W konkursach do wygrania będą m.in. ufundowane przez miasto vouchery do restauracji.

- To są targi turystyczne i kulinarne, które połączyły nas wszystkich ze względu na promocję miasta, podróżowanie, zainteresowanie kuchnią i jedzeniem. Mamy nadzieję, że uda nam się skupić jak najwięcej osób: turystów, smakoszy, propagatorów kuchni i po prostu mieszkańców miasta wokół tematu tradycyjnego jedzenia, dobrej zabawy i edukacji przez to niesionejmówił o idei imprezy jeden z jej głównych animatorów prof. Jarosław Dumanowski z UMK podczas konferencji prasowej w restauracji „Cztery Pory Roku” w hotelu 1231.

Targi będą czynne w sobotę od godz. 10:00 do 17:00 i w niedzielę od godz. 10:00 do 16:00. Wstęp jest wolny. Oficjalne otwarcie zaplanowano w sobotę 13 kwietnia o godz. 10:30. Podczas imprezy zostaną rozegrane konkursy: Grand Prix Targów Turystycznych Wypoczynek 2019, Grand Prix Toruńskiego Festiwalu Smaków na stoiska festiwalowe oraz produkt i pamiątkę turystyczno-kulinarną. Jak zawsze nie zabraknie Obiadu Prezydencko-Rektorskiego przygotowanego przez prezydenta Torunia Michała Zaleskiego i rektora UMK, prof. Andrzeja Tretyna, a także rywalizacji "O Chochlę Prezydenta Miasta Torunia", w której mogą wziąć udział zarówno profesjonalne restauracje i szkoły gastronomiczne, jak i kucharze amatorzy. Fundatorem nagród w konkursie jest miasto.

- W Toruniu wiemy, że przez „żołądek do serca”, dlatego zawsze naszych gości w ten sposób traktujemy i zapraszamy do smakowania naszej kuchni mówiła Ewa Banaszczuk-Kisiel z Wydziału Promocji Urzędu Miasta Torunia.Wszędzie, gdziekolwiek jeździmy promując Toruń, na jakiekolwiek targi na świecie, zawsze zabieramy ze sobą jakieś lokalne specjały, najczęściej szeroko pojęte toruńskie piernikalia. I również jako urząd miasta zawsze aktywnie włączamy się w kolejne edycje Toruńskiego Festiwalu Smaków i Targów Turystycznych Wypoczynek.

Wiele emocji przyniesie zapewne pojedynek kulinarny Bydgoszcz – Toruń, który zaplanowano w niedzielę 14 kwietnia o godz. 14:45. Jak zapewnia dyrektor Ewa Banaszczuk-Ksiel, mimo obecności noży kuchennych będzie to potyczka absolutnie pokojowa, a jej efektem ma być zbliżenie obu miast poprzez wspólne gotowanie i degustowanie.

Oprócz atrakcji dla podniebienia podczas targów będzie okazja do poszerzenia wiedzy o historii kuchni Polski i świata. Znawca kuchni staropolskiej prof. Jarosław Dumanowski z UMK opowie o „Kuchni Rzeczpospolitej wielu narodów”, a znany dziennikarz kulinarny i prezenter telewizyjny Robert Makłowicz o „Smaku wielu narodów”. Jego pokaz kulinarny z degustacją i barwną narracją będzie poświęcony tym razem kuchni ormiańskiej. W programie imprezy także takie atrakcje, jak: gotowanie zupy z dziczyzny według receptury z najstarszej toruńskiej książki kucharskiej z 1885 r., pokaz kulinarny „Z ziemi francuskiej do polskiej. Kuchnia polowa gen. Hallera z 1918 r.” czy pokazy kulinarne dotyczące kuchni kaszubskiej, żydowskiej i podlaskiej.

Dla dzieci przygotowano podczas targów m.in. warsztaty „Wielkanocna palma i piernikowe pisanki”, plenerowe pokazy „Kąski z bobra – kuchnia ognia” i „Linie w Ogniu – Kuchnia Historyczna”, warsztaty dotyczące kuchni chińskiej oraz rozmaite konkursy z nagrodami. Z Filipem Malinowskim można się będzie udać na po „Dzikie nowalijki” czyli na spacer w poszukiwaniu jadalnych roślin w otoczeniu budynku targów.

Walory turystyczne prezentować będą poszczególne regiony Polski , m.in. województwa kujawsko-pomorskie, lubelskie i warmińsko-mazurskie. Obecni będą organizatorzy wypoczynku: biura turystyczne, hotele, pensjonaty. Nie zabraknie wystawców zagranicznych, m.in. z Hiszpanii. Wystawcy ufundowali również nagrody i niespodzianki dla uczestników.

Targi zakończą się w niedzielę o godz. 16:00. Wstęp na imprezę jest wolny.

Organizatorem wydarzenia jest Urbitor Sp. z o.o.

Organizatorzy wydarzeń towarzyszących Toruńskiemu Festiwalowi Smaków:
Centrum Dziedzictwa Kulinarnego UMK, Akademia Kulinarna Studio A Agnieszka Michałowska

Partner Targów: OST Gromada

Dowiedz się więcej:

Program targów

www.facebook.com/centrumtargowepark

www.facebook.com/kuchniastaropolska

Fot. Małgorzata Litwin